Főoldal

Bővült és megújult a bölcsőde

Több mint 122 millió forint értékű bővítés és felújítás valósult meg a Városi Bölcsődében. A beruházás átadó ünnepségét március 23-án rendezték meg.
A projekt az Új Széchenyi Terv keretében az ÉMOP 4.2.1-es „Mezőkövesdi Városi Bölcsőde kapacításbővítő fejlesztése” című pályázatnak köszönhetően, az Észak-magyarországi Operatív Program keretében a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint közreműködő szervezet segítségével valósult meg. Városunk Önkormányzata a teljes költségből 79 868 708 forintot nyert el támogatásként, míg a fennmaradó több mint 40 millió forintot önerőből biztosította a projekthez.
A felújítást megelőzően a városban két bölcsőde működött, az egyiknek 1988 óta egy óvoda adott otthont 15 férőhellyel, míg a másik a Deák Ferenc úton található. Az utóbbi, épület 1984-ben nyitotta meg kapuit, ahol 5 játszószoba fogadta a kicsiket. A telephelyek évek óta 120%-os feltöltöttséggel működtek, ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy pályázat útján kibővíti a Deák Ferenc úti bölcsödét és összevonja a két tagintézményt.

Nagyszabású bővítés
A projektnek köszönhetően az épület egy új szárnnyal bővült, melynek eredményeként közel 40%-kal megnőtt az intézmény befogadóképessége, emellett megújultak a már meglévő helységek, valamint négy új csoportszobát is kialakítottak a bölcsődében. A belső átrendezés mellett megújult az épület teljes tetőszerkezete, az új épületrészek 10 cm vastag hőszigetelést kaptak, valamint kicserélték a nyílászárókat is. Az építkezés során gondoltak az akadálymentesítésre, így könnyen megközelíthető kerekesszékkel vagy babakocsival is. A beltérben speciális burkolatok és jelzések segítik a nehezen közlekedőket.
Természetes anyagokból készült praktikus játékokat és foglalkoztató eszközöket is vásároltak, ezeket a mai naptól a csöppségek is használatba vehetik. Az új intézmény munkahelyeket is teremtett, hiszen öt új gondozói álláshely létesült.
A nagyszabású uniós támogatással megújult épületben mostantól XXI. századi körülmények között cseperedhetnek a legkisebbek. A térségben eddig is népszerű intézmény ezentúl kétszer annyi gyermek napközbeni ellátásáról tud gondoskodni, segítve ezzel az édesanyák visszatérését a munkába.

Ünnepélyes átadás
A fejlesztés ünnepélyes átadóján elsőként az intézménybe járó bölcsődések köszöntötték a jelenlévőket március 23-án, majd Ujvárosiné Lászlóné intézményvezető osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. „A megvalósult beruházásnak köszönhetően teljesen megújult az intézmény, ahol magas színvonalú ellátást tudunk biztosítani a gyerekeknek. A bővítés eredményeként 40 fővel több gyermeket tudunk fogadni, így a jövőben minden felvételi igényt ki tudunk elégíteni. Ebben a szép, új bölcsődében minden feltétel adott ahhoz, hogy a kicsik jól érezzék magukat és a szülők is örömmel, elégedettséggel hozzák ide gyermekeiket.” – emelte ki Ujvárosi Lászlóné intézményvezető.
Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára szintén köszöntötte az ünnepség résztvevőit. „A képviselő-testülettel 2009-ben terveztük el, hogy szükséges a Bölcsőde épületének felújítása és bővítése, majd egy évvel később aláírtuk a kivitelezői szerződést. Örülök annak, hogy megvalósult a beruházás, mert ez azt tanúsítja, hogy az Önkormányzat minden olyan család gyermekeinek helyet biztosít, ahol a szülők a munkájuk miatt nem tudnak otthon maradni a kicsikkel. Az Önkormányzat bízik abban, hogy a gyerekek itt fognak iskolába járni, majd a későbbiekben itt fogják megtalálni a megélhetést. Nagyon fontosnak tartom ezt a fejlesztést, bővítést és tiszta szívből gratulálok mindenkinek, aki részt vett a bölcsőde rekonstrukciójában.” – hangsúlyozta Tállai András.
Az államtitkár után a László Károly úti Tagóvoda nagycsoportosainak verses és táncos műsorát tekinthették meg a jelenlévők.
Az óvodások előadását követően dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte az ünneplőket.
„Meg vagyok győződve arról, hogy a most átadott beruházás is bizonyítja, hiszünk a jövőben, hiszünk abban, hogy Mezőkövesden egyre több gyermek fog születni. A korszerűsítéssel azt szeretnénk üzenni, hogy ami rajtunk múlik, azt megtesszük annak érdekében, hogy segítsük és biztosítsuk a jövő nemzedék boldogulását.”– emelte ki a polgármester. Városunk első embere elmondta, hogy a közeljövőben folytatódik az intézmények felújítása, ugyanis rövidesen megkezdődik a Városi Sportcsarnok, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, a Bayer Róbert Kollégium, valamint a Polgármesteri Hivatal energetikai rekonstrukciója. Ezen felül a szennyvízrendszer utolsó ütemében megvalósuló munkálatok előkészületei is folyamatban vannak. Dr. Fekete Zoltán után Farkas Zoltán, a Wiktori Kft. ügyvezetője ismertette a beruházás menetét és a projekt során végrehajtott munkálatokat.
Ezt követően az ünnepség fénypontjaként Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára, dr. Fekete Zoltán polgármester, Ujvárosiné Lászlóné intézményvezető, Köhler Jánosné, a Városi Bölcsőde szakmai vezetője, valamint Farkas Zoltán, a kivitelező Wiktori Kft. ügyvezetője vágta át a nemzeti színű szalagot, mellyel hivatalosan is átadták a megszépült épületet.
Az esemény zárásaként előbb a résztvevők megtekintették a beruházás során elvégzett munkálatokat, majd Ujvárosi Lászlóné mondott pohárköszöntőt a jeles alkalom tiszteletére.

 

Végéhez közeledik a bölcsőde-bővítés

Gyors ütemben halad és a végéhez közeledik a bölcsőde bővítési munkálatai. Mezőkövesd Város Önkormányzatának nyertes „Mezőkövesd Városi Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése” című pályázata révén mintegy 122 millió forint összértékű fejlesztés valósul meg az intézményben a Magyar Állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. A meglévő épület felújítása, korszerűsítése már befejeződött, amelyet már szeptember 17-étől használnak is. Az új szárny építési munkálatai is gyors ütemben haladnak.
A főfalak, a tetőszerkezet, az elektromos, gépészeti vezetékezés már elkészült. Jelenleg a válaszfalak beépítése, a nyílászárók behelyezése, a homlokzat színezése, valamint a hideg burkolás zajlik a bölcsőde új szárnyában. Emellett elkezdtük az udvar tereprendezését is.” – mondta Fekete Attila építésvezető.
Mindemellett még az új szárny belső festése, illetve gépészeti és elektromos szerelvényezése van hátra. A kivitelező cég november elejéig befejezi a beruházást.


Elkészült az új szárny

Befejezték a városi bölcsőde új épületszárnyának építését. A beruházás műszaki átvétele november 8-án történt meg.
Mezőkövesd Város Önkormányzatának nyertes „Mezőkövesd Városi Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése” című pályázata révén mintegy 122 millió forint összértékű fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban a bölcsődében a Magyar Állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.
A bölcsőde meglévő épületének felújítása, korszerűsítése már korábban befejeződött, így azt már szeptember 17-étől használják is. Az új szárny építési munkálatai befejeződtek.
Az elkészült épület műszaki átvétele november 8-án történt meg, így az új épületszárnyat is hamarosan birtokba vehetik a bölcsődések. A felújítás révén a Bölcsőde épülete megszépült és egy impozáns új szárnnyal bővült, amelynek eredményeképp közel 40%-kal bővül az intézmény befogadóképessége. Ezentúl 9, modern, felszerelt, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kialakított csoportszoba fogadja a gyermekeket.

 

Elkészült az első ütem

A héten már birtokba vehették a Bölcsőde felújított épületét, hiszen a kivitelező múlt hét végére befejezte az ingatlan korszerűsítését.
Mezőkövesd Város Önkormányzatának nyertes „Mezőkövesd Városi Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése” című pályázata révén mintegy 122 millió forint összértékű fejlesztés valósul meg az intézményben. A projekt jelenlegi helyzetéről szeptember 16-án tartottak sajtótájékoztatót, ahol jelen volt az Önkormányzat részéről dr. Fekete Zoltán polgármester, Nagy István pályázati és stratégiai referens, a kivitelező cég részéről pedig Bán Tibor és Fekete Attila építésvezetők. Elsőként Nagy István pályázati és stratégiai referens mutatta be a Magyar Állam és az ERFA által támogatott beruházás előzményeit. A korszerűsítési, bővítési munkák állásáról pedig Bán Tibor, a kivitelező Wiktori Kft. építésvezetője tartott rövid tájékoztatást. Az ingatlan új nyílászárókat, új gépészeti- és elektromos alapvezetékeket kapott, megújult az épület homlokzata, valamint új burkolatot kapott a bölcsőde udvara.
A Bölcsőde régi, eredeti épületének fejlesztése szeptember 17-re elkészült, így a gyerekek és a gondozónők hétfőtől már birtokba is vehették a csoportszobákat. Emellett az új szárny építése is jó ütemben halad.
Az elmúlt hetekben befejezték a gépészeti és elektromos szerelvényezést, az ingatlan hőszigetelését, színezését, valamint a padló- és a falak burkolását. Jelenleg az udvari tereprendezés, füvesítés folyik. Az új épületszárny esetében elkészült a tetőfedés, a cserepezés. A héten a belső szakipari munkákat, vagyis a szigetelést, a gépészeti munkákat, a betonozást, valamint a nyílászárók behelyezését kezdik majd el.
A munkafolyamatok jelenlegi állása alapján a kivitelező cég tartani tudja a szerződésben vállalt határidőt, így november 8-ára elkészülhet a bölcsőde teljes fejlesztése.

 

Bölcsőbővítés

Gyorsan halad a bölcsőde felújítási és bővítési munkálatai, melynek köszönhetően már állnak az intézmény új szárnyának főfalai.Mezőkövesd Város Önkormányzata a benyújtott ”Mezőkövesd Városi Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése” című ÉMOP-4.2.1-es számú pályázata révén mintegy 80 millió forintot nyert a bölcsőde jelenlegi épületének korszerűsítésére, illetve bővítésére. A Magyar Állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló projekt teljes összköltsége meghaladja a 122 millió forintot.
A beruházás kivitelezését a Wiktori Kft. végzi, aki július 26-án átvette a munkaterület. Azóta a meglévő épületben gőzerővel elkezdték a válaszfalak, az aljzatbeton és a burkolat bontását, illetve a gépész- és elektromos alapvezetékek cseréjét. Emellett a homlokzat hőszigetelését is elkezdték. Az új, épülő szárny esetében elvégezték az alapozási munkákat,valamint a főfalazás munkálatait.
Az elmúlt három hét során elkészült az új épület tetőszerkezete, valamint a régi épület gépész- és elektromos alapvezetékinek a cseréje is. Emellett a csempézés, a festés egy részét és a nyílászárók teljes cseréjét is elvégezték már.
Emellett folyamatban van a meglévő épület helyiségeinek glettelése, hideg-burkolása, festése, valamint a homlokzat szigetelése is.
Az udvari részen elkezdték a területrendezést, a szegélykövezést és a térburkolást. A kivitelező a bölcsőde eredeti épületét szeptember 17-ével adja át használatra a gyerekeknek és a gondozónőknek.

 

Látványos építkezés

Gyorsan halad a bölcsőde felújítási és bővítési munkálatai, melynek köszönhetően már állnak az intézmény új szárnyának főfalai.
Mezőkövesd Város Önkormányzata által benyújtott és megnyert”Mezőkövesd Városi Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése” című ÉMOP-4.2.1-es számú pályázata révén mintegy 40%-kal megnő a bölcsőde befogadóképessége.
A Magyar Állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával mintegy 122 millió forint összköltségű projekt valósulhat meg a közeljövőben városunkban.
A felújítás keretében a Bölcsőde épülete impozáns új szárnnyal egészül ki, valamint a korszerűsítés révén 4 új, modern csoportszobával bővül az intézmény. Emellett fontos, hogy a pályázat révén 5 új gondozói álláshely létesül. A beruházás kivitelezését, a közbeszerzési eljárás nyertese, a Wiktori Kft. végzi, aki július 26-a, a munkaterület átvétele után gyors ütemben kezdte el a munkát.
„A meglévő épületben gőzerővel elkezdtük a válaszfalak, az aljzatbeton, a burkolat bontását, illetve a gépész- és elektromos alapvezetékek cseréjét. Emellett a homlokzat hőszigetelését is elkezdtük. Az új, épülő szárny esetében elvégeztük az alapozási munkákat, s jelenleg a főfalazás munkálatai folynak. A héten kialakítjuk a zárókoszorút, illetve elkezdjük a tetőszerkezet építését. A meglévő épületben a gépészeti, vezetékezési munkálatok után elkezdjük a hideg-burkolást, a betonozást és szigetelést.”– vázolta fel az érintett területen zajló építkezés menetét Fekete Attila építésvezető.
A bölcsőde régi épületének felújítási munkálatait szeptember 17-ig kell befejeznie a kivitelező cégnek.

 

Bölcsődebővítés uniós forrásból

Mezőkövesd Város Önkormányzata által benyújtott és megnyert ”Mezőkövesd Városi Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése” című ÉMOP-4.2.1/B-09-2009-0003 azonosító számú pályázata révén mintegy 40%-kal megnő a bölcsőde befogadóképessége.

A Mezőkövesd Városi Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése, amely megvalósítására településünk 79 868 708 forintot nyert. A támogatás mértéke mintegy 65%. A projekt teljes összköltsége meghaladja a 122 millió forintot. A felújítás keretében a Mezőkövesdi Városi Bölcsőde épülete impozáns új szárnnyal bővül, amelynek eredményeképp közel 40%-kal bővül a befogadóképessége. Az épületben található csoportszobák száma jelenleg 5, a fejlesztés után 9 modern, felszerelt, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kialakított csoportszoba tudja majd fogadni a gyermekeket. Bővül a bölcsőde szolgáltatás kínálata is. Fontos eredmény a munkahelyteremtés, hiszen 5 új gondozói álláshely létesül.
Az erről szóló támogatói szerződést a város képviseletében, Csiger Lajos alpolgármester írta alá 2010. június 2-án Egerben.
A projekt sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényét 2010. november 26-án 10 órától tartották meg a Deák Ferenc úton található Bölcsőde udvarán, a pályázat révén megépülő új épületszárny jövőbeni helyszínén. Az ünnepélyes nyitórendezvényen elsőként Vigh Henrik, az Önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Iroda vezetője mutatta be a projekt tartalmát, majd Újvárosi Lászlóné intézmény-vezető osztotta meg gondolatait. Az ünnepség zárásaként a bölcsőde szakmai vezetője, Köhler Jánosné méltatta a fejlesztést.
Jelenleg folyamatban van a kivitelező cég kiválasztása. A tervek szerint idén márciusban elkezdődhet a beruházás.

 

Aláírták a szerződést

Július 22-én írták alá a városi bölcsőde kapacitásbővítő beruházásának kivitelezői szerződését. A mintegy 122 millió forintos fejlesztést a Wiktori Kft. végzi majd el.

Mezőkövesd Város Önkormányzata által benyújtott és megnyert ”Mezőkövesd Városi Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése” című ÉMOP-4.2.1-es pályázata révén az intézmény fejlesztésére településünk közel 80 millió forintot nyert. A támogatás mértéke mintegy 65%. A projekt teljes összköltsége meghaladja a 122 millió forintot.
Az épületben található csoportszobák száma jelenleg 5, a fejlesztés után 9 modern, felszerelt, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kialakított csoportszoba tudja majd fogadni a gyermekeket. Fontos eredménye a projektnek a munkahelyteremtés, hiszen 5 új gondozói álláshely létesül.
A beruházás kivitelezését, a közbeszerzési eljárás nyertese, a Wiktori Kft. végzi majd el. Az erről szóló szerződést ünnepélyes keretek között július 26-án írta alá Farkas Zoltán, a cég képviselője, valamint dr. Fekete Zoltán, polgármester.
A Wiktori Kft. munkatársai átvették a munkaterületet, amelyet követően a cég a szűkös határidő miatt rögtön, gyors ütemben kezd neki a munkának. Az érintett területen párhuzamosan zajlik majd a meglévő épület felújítási, akadálymentesítési munkálatai, illetve az új 4 csoportnak helyet adó rész megépítése.
A felújítás keretében a Mezőkövesdi Városi Bölcsőde épülete impozáns új szárnnyal bővül, amelynek eredményeképp közel 40%-kal bővül a befogadóképessége.